BAŞAKŞEHİR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İstanbul son 10 yıl içerisinde kentsel dönüşüm ile birlikte yeni yapılara ve oluşumlara merhaba demiştir. Metropol kenti olan İstanbul içerisinde özellikle İstanbul’un il sınırlarına yakın olan Başakşehir gibi ilçelerde kentsel dönüşüm çok hızlı şekilde başlamış olup neredeyse Asya ve Avrupa yakalarının birçok semtinde dönüşümler başlamıştır. Özellikle kentsel dönüşüm yeni yaşam alanlarında daha büyük bir ivmeyle devam etmektedir. Bu listenin başlarında Başakşehir yer almaktadır.

Başakşehir’deki İnşaat sektörü de bu yapılandırma ile birlikte oldukça canlanmış olup nerdeyse tüm semtlerde yeni oluşumların çok hızlı olarak tamamlandığı gözden kaçmamaktadır. Avrupa yakasında Başakşehir’de oldukça fazla inşaat sektörünün hareketlendiği görülmektedir. İnsanlar yaşam alanı seçimi yaparken şehir merkezinden uzak Başakşehir vb. bölgelerdeki site hayatını tercih etmektedir. Yeni yapılandırmalar için yıkım ve yapım süreci birbirini izlemektedir. Bu süreç iş güvenliği açısından oldukça önem taşımaktadır. Yıkım ve yapım aşamasında da alınması gereken oldukça fazla iş güvenliği tedbir ve önlemleri bulunmaktadır. Özellikle Avrupa yakasında site konutlarının artış gösterdiği Başakşehir vb. ilçelerde peş peşe yapılandırmalar ile birlikte inşaat sektörün iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını görmekteyiz. Başakşehir’de iş sağlığı ve güvenliği kapsamında denetimlerin arttığı görülmektedir.

Türkiye’de ölümlü iş kazası yaşanan sektörlere bakıldığında listede ilk üçte inşaat sektörü yer almaktadır. Ölümlü iş kazalarının çoğalması ile birlikte iş sağlığı ve güvenliği alanında sıkı önlem, eğitim ve denetimlerin süreklilik kazanması gerektiği konusunda toplum bilinci artmaya başladı. İnşaat sektöründe öncelikle proje başlamadan önce doğru bir planlama yapılması ve planlama yapılırken ilk iş olarak iş güvenliği konusunda yapılacakların doğru şekilde planlanması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliğine ayrılacak bütçe önceden ayrılarak iş başlamadan önce gerekli tüm ekipman vb. donanımlar tamamlanmalıdır.

Düşünün ki Başakşehir’de 500 dairelik bir konut projesi yapılıyor bunun için çalışacak olan personel sayısını düşünürsek her çalışanın iş sağlığı ve güvenliği önlem ve tedbirlerine uygun olarak çalışmasını ve de proje bitiminde hiçbir çalışanın hayatını riske atmadan projeyi sonlandırmak belki de vicdanen yapılması gereken en önemli çalışma olacaktır. Şantiyelerde iş sağlığı ve güvenliği açısından işverenlerin yapmakla yükümlü olduğu devletin zorunlu kıldığı mesleki eğitim ve mesleki yeterlilik belgesi mevcut olan personel çalıştırmaktır. Belgesiz personel çalıştırmanın cezaları oldukça yüksek olup, bununla birlikte şantiyenin durdurulması veya kapatılmasına kadar giden cezaları bulunmaktadır. İşveren çalışanlara şantiye yıkım ve yapım işleri sırasında tehlike ve risk oluşturabilecek tüm önlemleri alarak olası riskleri minimuma indirmekle yükümlüdür. Çalışanlara yapacağı işle ilgili iş güvenliği konusunda yeterli eğitim verilmelidir. Bu eğitimler öncelikle iş başı yapmadan önce şantiyede bulunan mühendis, formen vb. yetkili kişiler tarafından yapacağı işin tanımı ve çalışırken dikkat edilecek tüm hususları içeren çalışılacak alana ve yapıya ait tüm tehlike ve riskleri içermelidir.

Bilindiği üzere şantiyelerde ölüm sebeplerinin çoğu yüksekten düşme sonucu yaşanmaktadır. Bunun önüne geçebilmek aslında iş sağlığı ve güvenliği kapsamında çok kolay olsa da kimi zaman zaman kaybı kimi zaman da maddi kayıp olarak görülmektedir ve de sonucunda ne yazık ki ölümcül kazalar yaşanmaktadır. Burada çoğu şey maddiyata bağlı gibi gözükse de en az sağlanacak ekipman, kişisel koruyucu donanımlar, malzeme vb. önlemlerin dışında personelin iş sağlığı ve güvenliği kapsamında eğitimli olması ve bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır. Tabi sadece çalışanın bilinçli olması çoğu zaman yeterli olmuyor bilinçli ve duyarlı işverenler kazaların önüne geçebilmek için oldukça önemli…. Biz ne zaman ki bilinç seviyesi yüksek bir toplum olursak o zaman iş kazalarının önüne geçmiş olacağız.

GÜLARA UCAL

B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI


Anahtar Kelimeler :

Gönderiyi Paylaş!