ELEKTRİKLİ İŞLERDE İŞ GÜVENLİĞİ

Elektrik denilince aklımıza en basitinden elektrik ile çalışan makinalar-ekipmanlar, aydınlatma araçları gelir. İş yerinde, evde, sokakta, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde hep bize yardımcıdır elektrik. Dahası elektrik olmasa dünyamız global olamazdı. Dünyayı bütünsel yapan yer üstünden ve yer altından onu kaplayan elektrik kablolarıdır ve bizleri birbirimize bağlayan internet gücünü elektrikten alır. Yani kısaca hayatımızı kolaylaştıran ne varsa çoğunluğu elektrik ile çalışır, bu yönden elektrik dostumuzdur.

Elektrik kazaları dediğimizde ise aklımıza hemen televizyonlarda çıkan elektrik çarpmaları ya da elektrik kaynaklı yangınlar gelir. Peki gerçekten elektriği doğru kullanıyor muyuz?

Elektrikli işlerde çalışırken muhakkak elektrikli işler için tasarlanmış kişisel koruyucu donanımları kullanmalıyız ve kullandığımız her donanım mutlak suretle standartlı olmalıdır. Dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta ise kullandığımız iş ekipmanlarının ve elektrik panolarının bakımları, periyodik kontrolleri aksatılmadan yapılıyor mu? Gerekli elektrik ölçümleri (topraklama, elektrik iç tesisat vb.) yapılıyor mu?

Bilindiği üzere elektrik her daim en kolay yolu yani en az direnç sahibi bölgeden akmak ister bu sebeple her daim elektrik panolarının, elektrik güç alanlarının önlerine, bizleri korumak için kol mesafesinde en az 1000 volt delinme direncine sahip CE belgeli yalıtkan paspaslar koymalıyız ki akım üzerimizden geçmesin. Ayrıyeten yine ana panoda 300mA’lik kaçak akım rölesi, tali panolarda ve son kullanıcı bölgelerinde 30mA’lik kaçak akım röleleri yerleştirilmeli, uygun çalıştığı kontrol edilmelidir. 300mA’lik KAR yangından, 30mA’lik KAR ise elektrik çarpılmalarına karşı koruyucudur, herhangi bir direnç değişikliğinde akımı keser. Elektrik panolarının topraklamaları, iç ve dış kapakları, dış kapaklarında topraklama bağlantısı ve üzerlerinde gerekli uyarı-ikaz levhaları olmalıdır. Makinelerin ise gövde topraklamaları olmalıdır. Elektrik kablolarında yırtılma, kesik vb. hasar olmamalıdır ve mümkünse koruma kılıflarından geçirilmelidir kablolar.

Elektrikli sistemlerin sudan korunması gerekir. Bu suretle herhangi bir elektrik yangını asla su ile söndürülmemeli, güç kaynağından kesilmelidir ve elektrik yangınlarında kullanılan yangın söndürücüler ile söndürülmelidir.

Şu unutulmamalıdır ki eğer elektriği iyi anlar, çözümler ve iş güvenliği kurallarına göre kullanırsak bizim dostumuzdur. İş sağlığı ve güvenliğini her yerde uygulamamız bizim yararımızadır.


Anahtar Kelimeler :

Gönderiyi Paylaş!