EV KİMYASALLARI

İş Sağlığı ve Güvenliği konusu yaşamımızın bir parçasıdır. Sadece iş hayatımız değil, günlük yaşantımızın içinde de büyük yer kaplamaktadır. Buna örnek olarak ev yaşantımızı verebiliriz. Çeşitli amaçlarla ev içerisinde kullanılan kimyasal maddeler “Ev Kimyasalları” olarak İş Sağlığı ve Güvenliği literatüründe yer almaktadır.
Günlük yaşamımızda evimizin hijyenini sağlamak için çeşitli kimyasallar kullanmaktayız. Bir firmada İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda nasıl ki o işe özel kullanılan maddeler bilinmeli ise günlük yaşam için de aynı durum geçerlidir. Bu kimyasalları sınıflandırabilmek, tanımlayabilmek, zararları hakkında bilgi sahibi olabilmek bize yaşama ihtimalimiz olan tehlikeli durumlarda kolaylık sağlayacaktır. (Bknz; Örnek Olay-Esenyurt)
Evin içinde kullanılan kimyasallar; Çamaşır ve bulaşık deterjanları, çok amaçlı temizleyiciler, dezenfektanlar, çamaşır suyu, fırın temizleyiciler, antibakteriyel temizleyiciler, pencere ve cam temizleyicileri, klozet temizleyicileri, küf ve mantar sökücüler, lavabo sökücüler, kilim-halı-döşeme temizleyicileri, mobilya cilası, gümüş parlatıcılar, oda spreyleri, ev böcek öldürücüler, yatak odasında güve topları, fare zehirleri vb. 
Bu kimyasalların kullanımı esnasında ve sonrasında karşılaşılan çeşitli rahatsızlıklar; bulantı, kusma, ishal, tansiyonda düşme, solunum problemleri, korneada zedelenme, dermatit, sindirim sisteminde irritasyon, baş ağrısı, öksürük, kanama, delinme, deride ciddi yanıklar vb. gözlemlenir. (Bknz; Örnek Olay-Esenyurt)
Ev dışında kullanılan kimyasallar; Antifriz, motor yağı, plastik boya, yağlı boya, aküler, cam yıkama sıvısı, bahçe ve havuz dezenfektanları, yabani ot ilaçları vb. 
Kimyasalları kullanmaya başlamadan önce ambalajların üzerinde yer alan güvenlik önerilerini tam anlamıyla uyguladığınızdan emin olunuz. Aksi halde; hijyen ve temizlik adına kendinize ve başkalarına, çevreye zarar vermiş olursunuz. İş Sağlığı ve Güvenliği’nde önlem olarak her malzeme için kullanımla ilgili bilgilendirme zorunlu tutulmuştur. (Bknz; Örnek Olay-Esenyurt)
    İş Sağlığı ve Güvenliği açısından konunun önemi ve ciddiyetine istinaden yaşanmış bir olayı burada detaylıca incelemek faydalı olacaktır. Esenyurt ilçesinde bulunan Aile Sağlığı Merkezine bir vaka gelir. Kişi 38 yaşında çalışan bir kadındır. Ancak izinli olduğu gününü bahar temizliği ile değerlendirmek ister. Şikayetleri; baş dönmesi, bulantı ve kusmadır. Esenyurt-Aile Hekiminin mevcut şikayetler dolayısıyla sorunu anlayabilmek adına hikayeyi anlattırması üzerine durum ortaya çıkacaktır. Hastamız Esenyurt’ta ikamet etmekte olduğu evini temizlemektedir. Ancak kendisinin beyanına göre tuz ruhu ve çamaşır suyu ikilisini lavabo, klozet ve küvet beyazlatmak adına karıştırmıştır. Bunu yaparken bu iki kimyasalın kullanım oranlarına dikkat etmemiştir. Yine bu iki maddenin bir araya geldiğinde ortaya çıkacak etkisi de kendisi tarafından dikkate alınmamıştır. Öte yandan temizlik esnasında ortamın havalandırmasının yetersiz oluşu, herhangi bir maske kullanılmaması, iş yapış esnasında kısa ya da uzun molalar verilerek etkisinin azaltılmasına dikkat edilmemesi, öncesinde ilgili maddelerle ilgili uyarıların dikkate alınmayarak yeterli önlemlerin alınmaması gibi durumlar sonucunda bu durum meydana gelmiştir. Esenyurt’ta meydana gelen bu olayın İş Sağlığı ve Güvenliği başlığı altında yer alması nedeniyle ilgili durumun bir  iş yerinde olması, İş Kazası olarak nitelendirilecekken günlük yaşamın içinde yer alması sonucu sıradan bir vaka olarak görülmektedir.
    Ancak başta da belirtildiği üzere bu gibi olaylar günlük yaşamımızda karşılaşabileceğimiz ve İş Sağlığı ve Güvenliği konusu içinde yer alan olaylardır. Esasen dünyanın her yerinde ve Esenyurt gibi pek çok ilçemizde her gün yaşanabilecek ve yaşanan bir olaydır. Burada dikkat edilmesi gereken, tehlikeli kimyasalların yaşamımızda var olması konusudur. Bizlerin ise “Ev Kimyasalları” konusunda dikkatli olması gerekmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında koruyucu, önleyici faaliyetlerle farkındalığımızı arttırmamız gerekmektedir.


Anahtar Kelimeler :

Gönderiyi Paylaş!