GEBZE İLÇESİNDEKİ İSG ÇALIŞMALARI

Gebze ilçesi Marmara Bölgesinin Organize Sanayi Bölgelerinin ve Fabrikalarının yoğun olduğu bir bölgesidir. Gebze’nin çevrelerinde yine Gebze’ye benzerliği ile ön plana çıkan diğer bölgeler ise Dilovası, Çayırova, Şekerpınar, Tepeören, Orhanlı ve Tuzla gibi bölgeler de mevcuttur. Bu yazımızda Gebze ve çevresindeki Sanayi Bölgelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmalarına değineceğiz.

30 Haziran 2012 tarihinde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdikten sonra Tehlike sınıfına göre işletmelerin İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli hizmetlerini alması zorunluluğu getirildi. Bu İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin alınabilmesi için de Türkiye de olduğu gibi de Gebze ve çevresinde de Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) kurulmaya başlandı ya da önce den az sayıda olan OSGB ler bu bölgede şubelerini açtılar. Başlangıçta İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetini ilk olarak alan işletmelerde çalışanlar ve işverenler İş Güvenliği Uzmanın ve İşyeri Hekiminin tam olarak ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Bundan dolayı akıllarda şöyle bir görüş vardı; İş Güvenliği Uzmanı iş kazalarını önleyecek ve İşyeri Hekimi de Meslek Hastalıklarını ortadan kaldıracak gibi bir beklenti içerisindelerdi. Zaman içerisinde bu durumun böyle olmadığını onlarda farkına varmışlardı.

İşletmeler İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet alımı için İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi istihdamı da yapabildikleri gibi bu hizmeti OSGB’lerden de alabiliyorlar. Birçok işletme çalışan sayılarına bağlı olarak çalışma şekillerini daha o yıllarda belirlemişlerdi. Gebze OSB ve çevresindeki OSB lerde bulunan işletmelerin birçoğu OSGB’lerden kısmi süreli hizmet almaktadır. Bu durumda o bölgede çalışan (OSGB lerden hizmet veren) İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanları için de bazı sıkıntıları ve zorlukları beraberinde getirmekteydi. OSB’ler Gebze’nin kuzey bölgesinde bulunduğundan dolayı ulaşım ve öğle yemeği için yemek yeme yeri sıkıntısı yaşanmaktaydı. OSGB ler bu durumu kiralık araç temin ederek ve öğlen yemeği içinde uygun yerler belirleyerek çözümlemeye çalışmışlardır. OSGB yerine İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmetini (İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri) personel istihdam ederek sağlayan işletmelerde bu durumu kendi iç yapısında çözümlemekteydi. Günümüzde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti alan işletme personellerine baktığımızda İş Güvenliği Uzman’ının ve İşyeri Hekim’inin yaptıkları çalışmaları ve misyonlarını daha iyi kavramışlardır. Aynı zamanda işletme çalışanları İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarında İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimleriyle koordineli çalışıp destek vermektedirler. 

Sonuç olarak Gebze bölgesindeki işletmelerin bir kısmı İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki danışmalık hizmetlerini (İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Hizmetlerini) OSGB lerden almaktadır.2012 den günümüze OSGB lerde kendi içyapılarını işletmelerin ihtiyaçlarına ve mevzuatlara uygun şekilde güncelleyerek hizmet kalitesini artırmaktadır. Bu da ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının anlaşılabilirliği ve farkındalığı anlamında katkı sağlamaktadır.
 


Anahtar Kelimeler :

Gönderiyi Paylaş!