OSGB’ye Bu Dönemde Çok Büyük Sorumluluk Düşmektedir

OSGB’ye Bu Dönemde Çok Büyük Sorumluluk Düşmektedir

 

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri kapsamında yıllardır anlatılan; işyerinde yangın, deprem, doğal afet, sabotaj vb. durumların “acil durum” olarak nitelendirilmesiydi. Ancak uzun yıllardır ülkemizde geniş çapta salgın hastalık görülmediği için, işyerlerinde çalışanlara temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilirken, uzun süredir ülkemizde salgın hastalık görünmediği için, salgın hastalık konusu üzerinde fazlaca durulmuyordu. Ancak WHO, corona virüs ile ilgili durumu “pandemi” olarak ilan etti. Çünkü virüs geniş kitlelere hızla yayılıyor ve toplu ölümlere neden oluyordu.

11 Mart 2020’den beri corona virüs hayatımızın merkezinde oldu. Alınan önlemler maalesef yeterli değil, topyekün önlemler için geç kalındı, önlemler ekonomik gerekçelerle kademeli olarak devreye alınıyor ve çember hepimiz için gün geçtikçe daralıyor. Ülke genelinde bir kriz durumu mevcut, işyerinde çalışanlar olarak da işyerimizi, ulusal kriz yönetimindeki duyarlılıkla yönetmeli ve bildirilen kurallara harfi harfine uymalıyız. Burada OSGB iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işyeri hekimine büyük görevler düşmektedir

 

OSGB İşyerinde Corona Virüs İçin Ne Tür Önlemler Almalıdır?

Günlük yaşamımızın tüm yönlerini etkileyen COVİD-19’un halk üzerindeki etkilerini azaltmak için iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına bugünlerde büyük sorumluluklar düşmektedir. İşyerlerinde çalışanlar ne kadar iyi bilgilendirilirse, o çalışanın içinde bulunduğu aile ve komşuları da dolaylı olarak bilgilenmiş olacaklardır. OSGB anlaşmalı olduğu işyerinde hızlı ve doğru adımları etkin olarak atmalıdır, salgının ilerleme hızı yüksek olduğundan kaybedilecek zaman yoktur. Corona virüs şu anda kitle ölümlerine yol açan bir tehlikedir. OSGB aciliyetle işyerinizde yapılacak kontrol ve temizlik- hijyen planlarınızı gözden geçirecek ve revize edecektir.

- Bulaşıcı hastalıklar için müdahale planı geliştirilmelidir.

 - İşyerinde kronik rahatsızlığı olan, hamile olan kişiler için öncelikli olarak bireysel risk faktörleri ele alınmalıdır.

 - İşyerinde uzaktan hizmet verebilecek olan çalışanlar belirlenmelidir.

 - İşyerlerindeki çalışma düzeni sosyal uzaklaşmayı destekleyici yönde olmalıdır. (Örneğin; çalışma masaları birbirinden olabildiğince uzağa yerleştirilmelidir.)

 - Kademeli iş vardiyalarına geçilebilir.

 - İnsanların sıklıkla dokunduğu yüzeyler olan kapı kolları, prizler, çalışma masaları antiseptik ile temizlenmelidir.

 - Lavabo ve tuvaletler rutin temizlik aralıklarına nazaran daha sık çamaşır suyu ile temizlenmelidir.

Çalışanları COVİD19’a Karşı Bilinçlendirilmelidir

OSGB işyeri hekimi, işyeri personelini COVİD 19 semptomları konusunda bilgilendirmeli; halsizlik, yüksek ateş ve diğer hastalık belirtilerini yaşamaları durumunda işyerine rapor etmeleri konusunda prosedürler geliştirmelidir. Çalışanların tümünü kontrol altında tutmak için, uygulanabilecek en etkili yöntem çalışanların bilinçlendirilmesidir. Günlük rutinde yaptığımız davranışlar ve yarattıkları risk çalışanlara OSGB tarafından anlatılmalıdır. OSGB işyeri sahibiyle birlikte katı kurallar ortaya koymalıdır.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, çalışanların birbirlerini gözlemlemeleri konusunda sık sık uyarılar yapmalı, semptomları gösterdiği düşünülen çalışan OSGB işyeri hekimi tarafından muayene edilmeli, kontrol için acilen bir pandemi hastanesine yönlendirilmelidir. Şüphelenilen vakanın doğruluğu teyit edilmiş ise çalışan işyerine alınmamalıdır, çalışanın kendisini izole etmesi yönünde tavsiyeler verilmelidir. Çalışanın yaptığı iş, evde yapılabilecek ve uzaktan takip edilebilecek boyutta ise, ilk olarak bu kişilerin işyerindeki insan yoğunluğunu azaltmaları için işyerine gelmeleri engellenmelidir. OSGB öncelikle corona virüse karşı maske kullanımının ne şekilde olması gerektiğini, beslenme şeklinin ve uyku düzeninin önemini, sosyal mesafe kuralını anlatmalı ve çalışanların bunu benimsemeleri için işyerlerinde sık sık uyarı mekanizmaları devreye almalıdır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maskenin takılması, çıkarılması, kullanımını uygulamalı olarak bilinçlendirme eğitimlerinde ele almalıdır.

 


Anahtar Kelimeler :

Gönderiyi Paylaş!