BİR RAMAK KALA HİKAYESİ

    2018 Yılı ilkbahar aylarında Bahçelievler ilçesinde OSGB firmasında kayıtlara geçen bir ramak kala olayının hikayesi…
  

 Bahçelievler ilçesinde yer alan iş yerine gitmek üzere çalışanımız yola çıkar. Ani bastıran yağmur nedeniyle ıslanır. Bahçelievler’deki ofise vardığında yerine geçer ve elektrikli sobasını açar. Islak kıyafetlerini çeşitli şekillerde sobanın etrafına koyarak kurutur. Islanan hırkasını da elektrikli sobanın üst kısmına serer ve arkadaşlarına “günaydın” demek üzere yerinden ayrılır. Yaklaşık olarak 10-20 dakikalık bir süre zarfında yerinde bulunmamıştır. Ancak bu sürede sobanın üzerine konulan hırka önce kurumuş, sonra aşırı ısınma neticesinde alev almıştır. Dumanları farkeden diğer çalışma arkadaşları hızlı bir şekilde koordine olmuş ve olay büyümeden müdahale etmişlerdir. 
    Çok fazla iş merkezi ve ofisin bulunduğu Bahçelievler semtinde, İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışan ve yine İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü öğrencisi olan konuyla ilgili Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi almış bir beyaz yakalının başına gelen ramak kala olayında dikkat etmemiz gereken çeşitli unsurları hep birlikte inceleyeceğiz.
    Öncelikle İş Sağlığı ve Güvenliği başlığı altında yangın için gerekli üç unsuru belirtelim; yanıcı madde-ısı-oksijen. Ortamda ısıyı elektrikli soba sağlıyor, oksijen mevcut ve hırka da yanıcı madde. Söz konusu olayda ıslak hırkanın elektrikli soba üstünde kurutulmaya çalışılması başlı başına bir hatadır. Yangına sebep olabilecek tüm unsurlar bir aradadır. Sonuç olarak hırka yanmıştır. Diğer çalışanlar tarafından farkedilmeseydi eğer akşam haberlerde “Bahçelievler’de bir İş Sağlığı ve Güvenliği firmasında yangın” başlığı altında kısa süreli bir haber izliyor olacaktık.
    İş Sağlığı ve Güvenliği’nde esas itibariyle eğitim alınması zorunludur ancak bireylerin farkındalıklı olması büyük önem taşımaktadır. Burada kişinin dikkatsizliğinden kaynaklanan bir örnek olay söz konusudur. Tüm tehlikelerde olduğu gibi, yangın riski her zaman her yerde vardır. Dolayısıyla yangın tedbirlerinin asla ihmal edilmemesi gerekir. AA’nın haberine göre 2018’de İstanbul’da her 37 dakikada bir yangın çıktı. Kentte çıkan yangınların nedenleri arasında birinci sırada söndürülmemiş izmarit, ikinci sırada elektrik kontağı kaynaklı yangınlar yer alıyor. Verilen istatistikler sadece il bazlı olup, Bahçelievler’e ait olmadığını ayrıca belirtmemiz gerekir. Bahçelievler’de özellikle 2019 yılında büyük yangınlar çıkmıştır. Ancak konumuz İş Sağlığı ve Güvenliği’nde yer alan yangın konusu olduğu için örnek olayımızın analizine devam edelim.
    İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında Madde 3, 8, 11, 16, 18 de inceleyebilirsiniz. Çalışan için ayrı, işveren için ayrı yükümlülükler bulunmaktadır. Gelelim Bahçelievler’de gerçekleşen bu ramak kala olayı sonrasındaki akışa. Çalışanımız savunması alındıktan sonra bir ramak kala olayı yaşanması nedeniyle İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliğinde yer alan eğitimle ilgili madde gereği “Yenileme Eğitimi” alarak işine devam etmiştir. 
    Yangın, kontrolden çıkmış bir yanma olayıdır. Kayıtlara geçen ya da geçmeyen çok sayıda yangına sebep olabilecek olay yaşanmaktadır. Her konuda farkındalıklı ve dikkatli olunması gerektiği unutulmamalıdır.


Anahtar Kelimeler :

Gönderiyi Paylaş!