İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ÜLKEMİZDEKİ GELİŞİMİ

Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi 30 Haziran 2012’e kadar Tüzük ve Yönetmelikler ile uygulanmaktaydı. 30 Haziran 2012 de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yayınlandığın da, tüm sektörleri kişi sayısı fark etmeksizin kapsama alanına dâhil etti. 6331 Sayılı kanun yayınlanmadan önce, ülke genelindeki işletmelerde, özellikle de Kobilerde, İSG Mevzuatına dair çok bir bilgi yoktu.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yayınlandığında işletmeler tehlike sınıfına göre kademeli olarak İSG Hizmeti alma zorunluluğu getirildi. İSG Hizmeti Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden (OSGB) ve firmaların oluşturduğu İSGB ler tarafından yürütülmektedir. Kanun öncesinde İstanbul gibi büyükşehirlerde OSGB’ler mevcuttu. Belirli firmalar, OSGB hizmetini İstanbul yada bulunduğu şehirdeki OSGB'lerden almaktaydı. İşletmelere İSG Hizmetini İş Güvenliği Uzmanı (İGU), İş Yeri Hekimi ve İş Yeri Hemşireleri vermektedir.6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu öncesinde İş Güvenliği Uzmanı (İGU) belirli alanlarda İş Güvenliği Mühendisliği, İş Yeri Hekimi de İşyeri Doktoru olarak tanımlanabiliyordu. İSG Hizmeti kapsamında İş Güvenliği Uzmanları (İGU) Yıllık Planları, İş Güvenliği Eğitimlerini (Genel İSG ve Yüksekte Çalışma), Risk Analizlerini, Acil Durum ve Yangın Tatbikatlarını ve Eğitimlerini, Patlamadan Korunma Dokümanı, Saha Gözlemlerini yapmakla yükümlüdür. İş Yeri Hekimleri ise çalışanların Sağlık taramaları, İşe Giriş Muayeneleri, Periyodik Muayeneler, Yıllık Planlar, Risk Analizleri, İş Sağlığı Eğitimleri, yapmakla yükümlüdür.

İş Yeri Hemşireleri ise İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin planlanması, izlenmesi yönlendirilmesi konularında İş Yeri Hekimine çalışmak, İlk Yardım hizmetlerinin yürütümünde İşyeri hekimi ile birlikte çalışmak, gibi konulardan sorumludur. İSG Mevzuatında zorunlu olmaya danışmanlıklarda bulunmaktadır. İş ve Sosyal Hukuk Danışmanlığı, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Danışmanlığı gibidir. Bu gelişim karşısında destekleyici hizmetlerde (Teknik Periyodik Kontroller, Ambulans Hizmetleri, Mesleki Yeterlilik Eğitimleri, İlk Yardım Eğitimleri, Mobil Sağlık Hizmetleri, Acil Durum Yangın Eğitimi ve Tatbikatı) bulunan firmaların sayılarında ciddi artışlar olmuştur.

Genel olarak şunu ifade edebiliriz. 6331 sayılı kanun yayınlanmasından sonra ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği sistemi birçok işletme tarafından tanınmış ve uygulanmaya başlanmıştır. Aynı zamanda bu sektör yan kolları ile birlikte ülke genelinde ciddi bir istihdam oluşturmuştur.

Ufuk YİĞİT


Anahtar Kelimeler :

Gönderiyi Paylaş!