Korona Virüse Karşı En Etkili Maske Tipi Nedir?

Fabrikalarda ve sokakta dolaşan insanları gözlemlediğinizde herkesin maske taktığını görürsünüz. Ancak doğru maskeyi mi takıyorlar? Maskelerin özellikleri ve sağladıkları korumalar herkes tarafından yeterince biliniyor mu? Piyasada bulunan maske tipleri tekstil maskeler, medikal yüz maskeleri, PPE ya da FFP maskelerdir. Ancak tekstil maskelerinin korona virüs karşısında herhangi bir koruma özelliği yoktur; sadece büyük toz ve polenleri engelliyorlar. Şu anda Covid19 için hem ekonomik olmaları hem de yayılım riskini azalttıkları için hastalar ve sağlıklı insanlar tarafından yaygın olarak kullanılan maskeler medikal yüz maskeleridir.

Medikal yüz maskeleri, kullanıcıyı kontamine sıvı ve aerosollerin sıçramasına karşı korur. PPE veya FFP maskeler, korona virüs ve bakteriler dahil olmak üzere, kullanıcıyı biyolojik aerosollere karşı etkin koruma sağlar. Ancak PPE veya FFP maskelerinin ventilli ve ventilsiz tür olarak 2 farklı türü vardır. Ventilsiz türleri giyeni ve çevreyi korurken, ventilli olanlar sadece maskeyi giyen kişiyi korumaktadır.

İşyerlerinde maskelerin koruma sınıflarına ait özelliklerini çalışanlar iyi bilirlerse, maske takma eylemi personel için zorunluluk olmaktan çıkar; gereklilik haline gelir. Bu bilincin sağlanmasına yardımcı olacak kişiler ise iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarıdır. FFP sınıfı maskeler içerisinde korona virüs dahil her çeşit virüs, bakteri ve mantar sporları karşısında etkin olan maskeler FFP3 sınıfı maskelerdir. Bunun yanı sıra FFP3 maskeler; zehirli olmayan toz, duman parçacıkları, kanserojen maddeler, radyoaktif maddeler karşısında da etkin koruma sağlamaktadır. FFP2 (N95) maskeler ise; zehirli olmayan toz, duman parçacıkları, kanserojen maddeler karşısında etkin olur.

 

Covid19’un Bulaşma Yolu Nedir?

Hasta bireyden sağlıklı bireye korona virüs geçişi çoğunlukla hava yolu ile olmaktadır. Hasta bireyin salya, mukus ve burun akıntısını nefes alıp verdikçe ve etrafa dokundukça korona virüsü yaydığı net bir şekilde anlaşılmıştır. Havada bulunan uçucu patojenler içerisinde korona virüs tutunma zemini bulacaktır. Sağlıklı birey de nefes alıp verdikçe ve ellerini göz, burun mukoza ve çevresine, ağzına götürdüğünde korona virüsü kolayca kapabilecektir.

Korona virüsün soluduğumuz hava içerisine sızmasıyla ilgili kafamızda net bir görüntü olması açısından bir örnekle durumu anlatalım. İnsan saç telinin ortalama büyüklüğü, 50-70


Anahtar Kelimeler :

Gönderiyi Paylaş!